In Nederland zijn de lonen hoog, dat maakt arbeidsintensief werk duur.… of toch niet.

In de Nederlandse steden worden jaarlijks honderden bomen gekapt. Gekapte stadsbomen worden hoofdzakelijk verwerkt tot houtsnippers. Doodzonde als je bedenkt dat daar prachtig hout bij zit van bomen die vaak al meer dan een eeuw in de stad gestaan hebben. 

Dit bracht oa Egbert Boerma op het idee om  stichting Tafelboom op te richten. In nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht ontvangt Tafelboom gekapte bomen uit de stad van bruikbare kwaliteit. Tafelboom zaagt de gerooide stadsbomen tot planken, droogt het hout en beheert zo een diverse voorraad stadshout. Het hout verwerkt Tafelboom hoofdzakelijk tot tafels. Van het resthout maakt Tafelboom kleinere meubels en gebruiksvoorwerpen zoals snijplanken, speelblokken voor kinderen, bankjes en naamborden.

De Ipe van 1901 uit de Frans Halsstraat uit Utrecht was was ziek. Bij Tabelboom worden hier tafels van gemaakt.

Dit sprak mij erg aan. Ik ontwierp een bijzondere tafel die uit twee tafels bestaat, die door uitwisseling van bladdelen versmelt tot 1 tafel van 4 meter. Dit ontwerp liet ik maken door Tafelboom. En zo kreeg ik een bijzondere handgemaakte tafel met een verhaal. Het verhaal van een iep uit 1901 die tot 2013 in de Frans Halsstraat te Utrecht gestaan heeft, en nu verder leeft als tafel in mijn woning. En dat tegen een prijs die lager ligt dan een gelikte design tafel.

Meer informatie op Tafelboom.nl

Door vakmanschap is er geen extra constructie nodig, de poot komt alleen aan het tafelblad vast.
Back To Top