Fietssnelweg

Slider Fietssnelweg Godfried de Graaff

Bestuur Regio Utrecht (BRU) wil het fietsnetwerk verbeteren. Door het verhogen van comfort, en het vergroten van de herkenbaarheid hoopt zij de potentiële gebruiker te verleiden om de auto te laten staan.

categorieën van fietspaden

Een snelle analyse laat zien dat we de fietspaden in de regio kunnen indelen naar drie categorieën: het centrum, de buitenrand en het tussenland. Zo heeft het netwerk in de binnenstad een andere inrichting nodig dan in het buitengebied en het tussenland een andere inrichting dan het centrum. Met verschillende vormgevingsaspecten kan daarbij de identiteit van de categorieën herkenbaar en aantrekkelijk gemaakt worden. Het inspiratieboek toont dit aan met aansprekende beelden.

Een toolbox voor kwaliteit
Hoe kun je beter duidelijk maken waarin vormgeving het verschil maakt, dan dit testen? Met een samengestelde box gevuld met onderdelen (‘tools’) als borden, wegdekcodes, banden, profiel, informatie, verlichting en kleur zijn er verschillende beeldmontages gemaakt die op een heldere manier de verschillende effecten van vormgeving laat zien. Het resultaat geeft een concreet en realistisch beeld over het omgaan met verkeersveiligheid.

Voorbeelden van elders
Verder is het inspiratieboek aangevuld met verschillende referentiebeelden verzameld uit binnen- en buitenland, waar herkenbaarheid en aantrekkelijkheid een belangrijke rol spelen. Deze beelden tonen aan wat vormgeving betekent in de praktijk en op welke verkeerskundige projecten dit al wordt toegepast.

Het boek Fietssnelweg is hier te downloaden

Meer informatie is te vinden op de site van dolte stedenbouw