Fietsplaza HC

Stel je eens voor… een comfortabele fietsenstalling waar je als gast ontvangen wordt midden in het winkelhart van Nederland. Het heeft de allure van een winkel waarin je je fiets kunt parkeren. Je vindt er leuke noviteiten voor de fiets, je kunt er de nieuwste e-bikes bewonderen en zelfs je fiets een servicebuurt laten geven.

En na het verlaten van deze Fietsplaza sta je direct in het gebruis van Hoog Catharijne.

“De klant is koning,  en die komt steeds vaker op de fiets.”

page Domtoren Utrecht fietstoren Godfried de GraaffUtrecht & Fiets

De afgelopen jaren is er binnen Utrecht veel ontwikkeld op het gebied van de Fiets. En de stad maakt de komende jaren grote slagen. Utrecht is op veel gebieden koploper. Dagelijks bewegen er circa 100.000 fietsers in en door de Binnenstad.

Fietsen is gezond, een hoog fietsaandeel is goed voor de leefbaarheid in de stad en niet onbelangrijk, de fietser staat in direct contact met z’n omgeving. Fietsen is dus goed voor de sociale cohesie van een stad. Verder is één van de grote voordelen van een fiets dat deze zo weinig ruimte in neemt.

De Gemeente Utrecht stimuleert daarom om de fiets te blijven gebruiken. Eén van de manieren om de fietser te stimuleren is het aanbieden van een goede infrastructuur. En dan niet alleen goede fietsroutes maar vooral ook goede stallingvoorzieningen.

Fietsenstalling hoort erbij

Het goed functionerende, maar gedateerde winkelcentrum Hoog Catharijne wordt vernieuwd. Het wordt lichter en ruimer. De aansluiting op de binnenstad wordt natuurlijker en de verbinding met het station beter. Veel bezoekers van Hoog Catharijne komen met de fiets. En net zoals de auto wordt meegenomen in de ontwikkeling van het nieuwe Hoog Catharijne, zou ook de fiets meegenomen moeten worden.

Daarom heb ik een voorstel gemaakt waarin ik laat zien  hoe een fietsenstalling voor de bezoekers van Hoog Catharijne en de binnenstad eruit kan komen te zien.

Fietsenstalling voor de klanten

De gemeente Utrecht, NS en ProRail realiseren en beheren gezamenlijk de Fietsenstalling Jaarbeursplein. Begrijpelijk, want de fietsers zijn de klanten van NS en ProRail, en de gemeente wil geen openbare ruimte die gedomineerd wordt door te veel fietsen.

Dat Corio samen met de gemeente Utrecht gaat investeren in een fietsenstalling voor de bezoekers van Hoog Catharijne is passend bij de huidige tijd. Veel bezoekers komen immers op de fiets om het vernieuwde Hoog Catharijne te bezoeken.

page FietsPlaza HC Godfried de GraaffFietsplaza in het hart van Utrecht

Voor V&D is de kelder (op maaiveld) nooit een echt interessante ruimte, het ligt net naast de grote stroom winkelend publiek. Vanaf het Vredenburg wordt het publiek met de roltrappen snel op het winkelniveau gebracht, één etage boven maaiveld.

Maar als fietsenstalling voor de bezoekers van oa Hoog Catharijne is deze onderste laag van de V&D ideaal.

De stalling is direct te ontsluiten aan een hoofdfietsroute aan de Catharijnesingel. En de fietsers lopen direct Hoog Catharijne in via de V&D. Van deze extra bezoekers zal de V&D zeker profiteren.

Een combinatie met het winkelprogramma van de V&D ligt dan ook voor de hand. Verkoop van fietsaccessoires, fietsreparatie en een showroom voor de nieuwste fietsmodellen, het zou allemaal prima passen binnen het warenhuis concept.

Entree huidige V&D op maaiveld

Warenhuis V&D heeft verschillende entree’s. De meeste op één laag boven maaiveld. Hier bevindt zich de grote stroom winkelend publiek. Er is echter ook een entree op maaiveld. Deze entree ligt een beetje verstopt achter de roltrappen en kent nauwelijks passanten. Dit is o.a. de reden waarom deze laagste vloer van de V&D nooit echt een succes geweest is.

  • Goede stalling eigenschappen
  • Zo lastig deze ruimte is voor de V&D, zo geschikt deze is voor een fietsenstalling.
  • De stalling ligt op maaiveld, deze keer geen hellingbaan af met de fiets.
  • De stalling ligt met de achterzijde aan de hoofdfietsroute langs de Catharijnesingel en is daarmee prima te bereiken.
  • De stalling sluit direct aan op de V&D en daarmee Hoog Catharijne.
  • De stalling zal voor extra bezoekers leiden voor V&D en Hoog Catharijne.
  • Verkoop van fiets gerelateerde producten ligt zeer voor de hand.
  • En ook het aanbieden van diensten zoals een servicebuurt behoort tot de mogelijkheden.

Met name de laatste eigenschappen zou de V&D moeten aanspreken. Naast het succesvolle La Place, kan het een Fietsplaza ontwikkelen; een afdeling met alles wat een fietser interesseert waaronder het stallen van de fiets.

Wil je het volledige document zien? Klik dan hier.

SONY DSC