Transformatie van een te groot winkelpand naar 5 appartementen en winkelruimte.

Het oorspronkelijke winkelpand, een winkelruimte met daarboven de woonruimte was in 1968 verbouwd tot een winkelpand van meer dan 500 m2. De woonruimte boven werd winkelruimte en in de achtertuin werd een aanbouw geplaatst met 300m2 winkelruimte.

Oorspronkelijke winkel.

De opdracht die ik kreeg was het aanpassen van het pand op de vraag van deze tijd. Ik heb er een uitdagende opdracht van gemaakt; geen sloop nieuwbouw, maar een duurzame transformatie van het bestaande pand naar een winkelruimte van 100 m2 en 5 luxe duurzame appartementen.

Nieuwe gevel met daarachter een winkeloppervlak dat qua oppervlak passend is in deze tijd.

Het bouwproces bestond uit 3 fases; eerst de winkelruimte terug brengen naar 100 m2 en verhuurbaar maken.

Oorspronkelijke winkelpand met grote aanbouw in de oorspronkelijke achtertuin.

De tweede fase was de transformatie van de ruimte boven en achter de winkel naar 5 appartementen passend binnen de bouwstructuur van het pand.

Door ‘happen’ uit het bestaande bouwblok te nemen ontstonden er buitenruimtes voor de woningen.
Appartement op de zolder van het hoofdgebouw.
Een van de appartementen in de oorspronkelijke winkelaanbouw aan de achterzijde.
Doordat er ‘happen’ uit het bestaande bouwblok genomen zijn, zijn er buitenruimtes ontstaan voor de woningen.

De laatste fase is de transformatie van het oorspronkelijke magazijn doos tot een tiny woning welke bestaat uit 3 etages.

Magazijn aan de achterzijde is getransformeerd naar een tiny woning met passende gevel.
De achterwoning bestaat uit 3 opklaar gestapelde vloeren; keuken-, woon- en slaapkamer.

Werking Ventilatieluchtwarmtepomp

Naast een hoge isolatiewaarde en zonnepanelen op het dak worden de appartementen verwarmd met een Nibe warmtepomp. Deze ventilatielucht/water warmtepomp haalt zijn warmte op een efficiënte wijze uit de ventilatielucht van het appartement. Zo worden de energiekosten verlaagd, verhoog je het comfort, zorg je voor gezonde binnenlucht én houd je rekening met het milieu! Meer informatie over deze warmtepomp is te vinden bij Nibe.

Wel vraagt deze ventilatielucht warmtepomp om een nieuwe en slimme manier van ventilatie zodat in de winter koude buitenlucht gecamoufleerd wordt met warme lucht. Wij hebben gekozen voor slimme onderdorpel. De aangevoerde lucht wordt geruisloos door de wandradiator geleid waardoor de binnentredende koele lucht automatisch wordt verwarmd. Meer informatie hier over is te vinden bij MOVAIR.