Van leegstaand pand naar penthouse

In de jaren 60 nam het wonen in de winkelstraten sterk af. De winkels domineerde en veel woonruimte verloor letterlijk zijn voordeur. Inmiddels is wonen boven winkels een terugkerend programma in tijden van woningnood. Hardnekkig probleem is dat veel winkelpanden geen woningdeur of trap meer hebben.
Voor een leegstaande achterwoning in het centrum van Amersfoort heb ik een alternatieve manier om de bovenverdiepingen te bereiken via de achterkant uitgewerkt.
Ook de indeling van deze oude woning met een bijzondere detaillering was een uitdaging voor me.

De ruimte achter de winkel (in groen aangegeven) wordt slechts gebruikt voor het wegzetten van vuilcontainers van de winkel en het parkeren van een fiets van het winkelpersoneel.

Huidige situatie. In werkelijkheid zijn de ramen en de deuren in de gevel allemaal dichtgetimmerd.
Nieuwe situatie

Een deel van het magazijn van de winkel wordt omgezet naar eetkeuken, wc en trapopgang naar de 1e verdieping van deze achterwoning.

Begane grond, met groene achtertuin, berging en privé parkeerplaats.

Een deel van de buitenruimte kan de winkel blijven gebruiken voor de vuilcontainers en fietsen. De rest van de buitenruimte wordt met name vergroend, een tuinterras aangebracht, een berging en een parkeerplaats voor 1 auto gerealiseerd.

1e etage met dakterras, woonkamer en werkkamer.
2e etage; 2 slaapkamers, bakkamer, wasmachine en droger ruimte en warmtepomp.